BEZLEPKOVÝ CHLIEB
500 g bezlepkovej múky PROMIX CH
300 ml vlažnej vody
6 polievkových lyžíc oleja
1/2 sáčku sušeného droždia FALA alebo VIVO alebo 1/2 kocky klasického droždia Dr. Oetker
1 lyžička kryštál.cukru
7 g soli
štipka sódy bikarbóny
podľa chuti rôzne druhy semien (slnečnicové, ľanové, sezamové)
Pečenie v domácej pekárni
Vrtuľku vo forme potrieme olejom, následne do formy pridávame postupne tekuté suroviny (voda, olej), potom pridáme cukor, droždie, múku a soľ. Pekáreň zapneme na program kysnutie, cca 1 hod. 30 minút. Po dokončení programu zmes posypeme podľa chuti semiačkami a pokračujeme programom pečenie, cca 1 hod. 30 minút. Prístroj má tiež možnosť zvoliť farbu kôrky. Po upečení chlebík vyklopíme na dosku, prikryjeme utierkou a necháme vychadnúť.
Pečenie v rúre, peci
Najprv si pripravíme kvások z trocha teplej vody, cukru a droždia. Potom do zvyšnej vody pridáme soľ, olej a zvyšok cukru. Do nádoby s múkou prilejeme kvások a neskôr vodu s prísadami. Ručne miesime, až kým dostaneme hladké, ale husté cesto. Ak sa lepí, pridáme trochu múky. Necháme asi 4 minúty odležať. Na pomúčenej doske vytvarujeme chlebík a uložíme na plech vystlatý papierom na pečenie. V teplom prostredí necháme vykysnúť asi 15-20 minút. Počas kysnutia potrieme 3x vlažnou vodou. Tesne pred pečením podľa chuti posypeme semiačkami, alebo rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 25-30 minút v predhriatej rúre pri 200-220°C. Po upečení chlebík vyklopíme na dosku, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Späť k článkom